Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Od 46 do 64 złotych za kilogram, od 6,90 do 32 zł/szt – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Od 46 do 64 złotych za kilogram, od 6,90 do 32 zł/szt – ceny rogali i godziny otwarcia cukierni
10-11-2023 06:25   Janusz Ludwiczak
Tradycja ich wypieku sięga 1860 roku, a na 11 listopada wypieka się ich nawet 2,5 milionów, które ważą w sumie 350 ton. W sobotę na wielu stołach królować będą rogale świętomarcińskie. Sprawdziliśmy ile kosztują i jak będą otwarte cukiernie 11 listopada.

W tym roku ceny rogali świętomarcińskich wahają się od 46 do 59 złotych za kilogram. Część cukierni sprzedaje ten świętomarciński przysmak na sztuki – za jednego rogala zapłacimy od 10 do nawet 32 złotych za sztukę.

W porównaniu do zeszłego roku ceny rogali świętomarcińskich wzrosły średnio o 4 złotych, choć jest kilka cukierni, które nie zmieniły cen w porównaniu do ubiegłego roku - tak jest chociażby u Liczbańskich czy w cukierniach sieci Rawa.

Ceny rogali i godziny otwarcia łazarskich cukierni:

Ponad 160-letnia tradycja
Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1860 roku, a na 11 listopada wypieka się ich nawet 2,5 miliona sztuk, które ważą 350 ton.

Z rogalami świętomarcińskimi związana jest legenda, która głosi, że "dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie".

Inna historia mówi, że w listopadzie 1891 roku, gdy zbliżał się dzień świętego Marcina proboszcz parafii św. Marcina, ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Zwyczaj wypieku w 1901 przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Po I wojnie światowej do tradycji obdarowywania ubogich powrócił Franciszek Raczyński, natomiast tuż po II wojnie światowej przed zapomnieniem rogala uratował Zygmunt Wasiński. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś.

Jedzone w umiarze mają nawet wartości odżywcze
W ciągu całego roku cukiernie sprzedają ponad 2,5 miliona sztuk rogali, które wypiekane są z ciasta półfrancuskiego. Nadzienie składa się z białego maku, wanilii, rodzynek, orzechów, daktyli, śmietany, jajek i skórki pomarańczowej. Jeden rogal powinien ważyć od 150 do 250 gramów.

Jeden rogal świętomarciński ma nawet 1212,50 kcal (przy wadze 250 gram). Jedzone w umiarze mają nawet wartości odżywcze. Biały mak jest źródłem korzystnych tłuszczy jak kwas linolowy omega-6 i oleinowy omega-9, a także źródłem witaminy A, C, E, D, B oraz wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Migdały i orzechy są cennym źródłem witamy E, a także wapnia, magnezu i cynku. Wapń jest istotny dla zdrowia kości, magnez dla układu nerwowego, a cynk dla dobrej kondycji skóry, włosów oraz dla odporności. By spalić jednego rogala trzeba biegać przez trzy godziny lub pływać przez pół dnia. Warto jednak skusić się przynajmniej na jednego rogala w ten jeden dzień w roku.

Chronione certyfikatem
Rogale świętomarcińskie są europejskim produktem regionalnym, chronionym geograficznie, a jego nazwa jak i receptura są zastrzeżone. W październiku 2008 roku rozporządzeniem Komisji Europejskiej nazwa "Rogal świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. W tym roku Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przyznało certyfikaty w sumie dla blisko 100 pracowni cukierniczych i piekarni.

Ma swoje muzeum
Rogal świętomarciński posiada nawet swoje muzeum, które otwarto w kwietniu zeszłego roku w kamienicy przy Starym Rynku 41, naprzeciwko Ratusza (wejście od Klasztornej). W Rogalowym Muzeum Poznania zwiedzający mogą podczas pokazu poznać sposób produkcji rogala według oryginalnej receptury. We wnętrzach zabytkowej kamienicy z widokiem na koziołki wezmą udział również w lekcji gwary poznańskiej.


Fot: Janusz Ludwiczak

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
05

gru

do 08-12-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Cavaliada" - Międzynarodowe Zawody Jeździeckie

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Koncert zespołu "TON"

07

gru

11:00
Łazarz
"Ulice Poznania - Grunwaldzka"
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki

14:00
Łazarz
"Ulice Poznania - Grunwaldzka"
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka pod pomnikiem Tadeusza Kościuszki

08

gru

14:00
Łazarz
Łazarskie ślady PeWuKi
- wycieczka z przewodnikami z Grupy PoPoznaniu
zbiórka przy hali Arena (przy wejściu A)

[ wszystkie ]

Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: