Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Oceniliśmy łazarskie rogale {RANKING} - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Oceniliśmy łazarskie rogale {RANKING}
12-11-2009 00:21   Janusz Ludwiczak
Zapewne nie ma wśród nas osoby, która nie zjadła nie tylko w środę, ale i w ostatnich dniach przynajmniej jednego rogala świętomarcińskiego. Nasza redakcja postanowiła sporządzić łazarski ranking rogali. Do porównania wybraliśmy rogale z kilku cukierni położonych przy głównej łazarskiej ulicy - Głogowskiej.

Nie ma wątpliwości, że rogal świętomarciński jest jednym z lokalnych przysmaków. Cukiernicy w tym roku wypiekli na 11 listopada prawie 500 ton rogali. Warto dodać, że tradycja wypiekania rogali sięga 1891 roku, a w 1901 roku zwyczaj ten przejęło Stowarzyszenie Cukierników.
A skąd się narodziły rogale świętomarcińskie? Pewne legenda głosi, że jeden z poznańskich piekarzy ujrzał we śnie Świętego Marcina jadącego na koniu. Idąc ulicą podniósł zgubioną przez konia podkowę. Piekarz postanowił, że będzie piekł ciasto w kształcie podkowy. Jak się okazuje, rogale mają jednak swoją historię. Gdy zbliżał się dzień Świętego Marcina, ówczesny proboszcz parafii Św.Marcina - ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobić coś dla wiernych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo.

W tym roku po raz pierwszy rogale świętomarcińskie otrzymały europejski certyfikat jakości. Z przywileju tego skorzystało ponad sto piekarni i cukierni.

Któż z nas nie tylko w środę, ale i w ostatnich dniach zajadał się rogalami świętomarcińskimi. Do mniejszości należą osoby, które przynajmniej nie zjadły jednego rogala.

Nasza redakcja postanowiła sporządzić ranking łazarskich rogali. Do porównania wybraliśmy wypieki, z kilku cukierni, położonych przy ulicy Głogowskiej. W dwuosobowym składzie ocenialiśmy smak, wygląd, świeżość, nadzienie, ciasto i dodatki. Każdy z rogali był oceny w dziesięciostopniowej skali.

"Cafe Łyskawa", ul. Głogowska 79
     
Na pierwszy ogień poszła nowa kawiarnia "Łyskawa" przy ulicy Głogowskiej 79 (w dawnej kawiarni Astra/Fawor).
Rogal jako jeden z nielicznych miał posypkę w postaci orzechów włoskich. Duży plus za zachowanie tradycji. Cukiernia mimo kryzysu nie wybrała wersji ekonomicznej posypując rogali orzeszkami arachidowymi.
Naszym zdaniem niestety było zbyt mało nadzienia, a ciasto bardziej przypominało drożdżowe niż półfrancuskie.
OCENA: degustator 1 - 4,0 pkt, degustator 2 (red. naczelny) - 5,0 pkt - OGÓŁEM: 4,5 pkt.

"Ren Mac", ul. Głogowska 93
     
Przenosimy się kawałek dalej i kupujemy rogale przy kościele Matki Boskiej Bolesnej.
Niestety rogale z "Ren Mac-u", pieczone w Mosinie wydały się według nas najgorsze.
Rogal niezbyt nam smakował. Brakowało aromatu. Odczuliśmy metaliczny posmak. Ciasto przypominało raczej drożdżówkę niż francuskie.
Duży plus przyznaliśmy za orzechy włoskie w nadzieniu.
OCENA: degustator 1 - 3,0 pkt, degustator 2 (red. naczelny) - 2,0 pkt - OGÓŁEM: 2,5 pkt.

"Dobski", ul. Głogowska 75
     
     
Idziemy główną ulicą dzielnicy w kierunku Parku Wilsona i kupujemy rogale w najstarszej cukierni Cafe Italia "Dobski". Napotykamy niespodziankę - rogale oprócz w wersji tradycyjnej (z orzechami arachidowymi) są dostępne w posypce z migdałami.
Rogal przypominał bardziej drożdżówkę. Nadzienie przypominało makowiec.
Co prawda "Dobski" złamał lekko tradycję, jednak migdałowa posypka powinna przypaść do gustu smakoszom tego gatunku orzechu.
OCENA: degustator 1 - 3,0 pkt, degustator 2 (red. naczelny) - 4,0 pkt - OGÓŁEM: 3,5 pkt.

"Mazurek", ul. Głogowska 39
     
Kierujemy się dalej ulicą Głogowską w kierunku Targów. Ostatnia wybrana przez nas cukiernia. Rogale w tej cukierni przypadły nam obu najbardziej do gustu.
Rogal z "Mazurka" miał nietypowe nadzienie, o smaku rumowym. Kolejny plus za typowe ciasto półfrancuskie. Także wierz/skórka rogala była znakomita. W porównaniu do skosztowaniu poprzednich rogali te są rarytasem.
OCENA: degustator 1 - 6,0 pkt, degustator 2 (red. naczelny) - 8,0 pkt - OGÓŁEM: 7,0 pkt.

W tym roku wybraliśmy tylko cztery cukiernie z głównej łazarskiej ulicy. W przyszłym roku postaramy się sporządzić nasz ranking kupując rogale w większości łazarskich cukierni, a o ocenę poprosimy znanych Łazarzan.

A ile w tym roku zjedliśmy rogali świętomarcińskich? Zdecydowanie więcej niż w zeszłym roku. Tak przynajmniej wynika z naszej sondy.

Ile kosztowały rogale i jak były czynne łazarskie cukiernie?
"Dobski", ul.Głogowska 75 - czynne w godz.9:00-18:00, rogale: 29,90zł/kg
"Francuski Łącznik", ul. Matejki 67 - czynne w godz. 10:00-19:00, rogale: 4 zł/szt
Kawiarnia "Euruś", ul. Głogowska 18 - czynne w godz. 10:00-16:00, rogale: 31,00 zł/kg
"Kandulski", ul.Głogowska 132/140 (Górczyńskie Centrum Handlowe) - czynne w godz.9:00-16:00, rogale: 34,00zł/kg
"Liczbańscy", ul.Głogowska 51, czynne w godz. 7:00-17:00, rogale: 27,00 zł/kg
"Mazurek", ul.Stablewskiego 16 - czynne w godz. 9:00-17:00, rogale: 29,90zł/kg
"Mazurek", ul.Głogowska 39 - czynne w godz. 9:00-17:00, rogale: 29,90zł/kg
"Mazurek", ul.Chociszewskiego 21 - czynne w godz. 9:00-17:00, rogale: 29,90zł/kg
Piekarnia - Cukiernia "BJB", ul. Matejki 47 - czynne w godz. 8:00-14:00, rogale 23,50 zł/kg
Piekarnia - Cukiernia "BJB", ul. Matejki/Sczanieckiej - czynne w godz. 8:00-14:00, rogale 23,50 zł/kg
"Pralinka", ul.Niegolewskich 3 - czynne w godz. 10:00-17:00, rogale: 26,90zł/kg
"Ren Mac", ul.Głogowska 93, czynne w godz. 9:00-14:00, rogale: 25,00zł/kg
"Rewa", ul. Głogowska/Chłodna - czynne w godz. 8:00-13:00, rogale: 21,00 zł/kg

A Państwo gdzie kupili swoje ulubione rogale? Czekamy na Państwa komentarze i opinie.


Komentarze (4)

31-01-2011 15:51:51
mmm
ja zawsze kupuje w słodkim kaciku w poznaniu na ś marcin 26 i zawsze sa pyszne ;)
12-11-2009 15:06:12
madzia
Oj pomyliłam się. Chodziło mi rzecz jasna o "Mazurka" a nie "Marcinka" :-)
12-11-2009 14:25:11
madzia
Nie dziwie się, że rogale z "Marcinka" były najlepsze. Szkoda, że nie szkosztowaliście z Kandulskiego. Cóż czekamy na przyszłoroczny ranking, tylko aby ukazał się przed 11.11 :-) A może ocenicie w najbliższym czasie pączki? Ja jednak wolę te rogale z Centrum - "Słodki Kącik" Św.Marcin, "Elitte" i Weber z al.Wielkopolskiej. Szkoda, że nie ma już Regionalnej ani Kamińskiego.
12-11-2009 12:32:37
rogalik
Też próbowałem te rogale z ren macu pod kościołem mbb - ohyda. Smakowały mi zaś rogale z faworu.
Aktualności
Niezapominajka
27

maj

do 02-06-2020
Łazarz
31. Dni Łazarza
27.05-02.06.2020
ODWOŁANE w związku z wprowadzonym stanem epidemicznym związanym z koronawirusem

19

cze

do 20-06-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Salon optyczny

do 21-06-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Memento" - targi funeralne

26

sie

do 27-08-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mody

01

wrz

do 03-09-2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Salmed" - targi medyczne

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: