
Wystarczy kilogram mąki, 20 g drożdży, 6-8 jaj, cukier, sól, masło, miód, pół kilograma białego maku, migdały i orzechy, ale niezbędne są chęci do pracy. W piątkowy wieczór można było się przekonać, że rogale marcińskie może przygotować każdy. Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody", która mieści się na piętrze kamienicy przy ul. Matejki 56 zaprosiła kilku mieszkańców Łazarza i osiedlowych radnych na warsztaty zatytułowane "Kręcimy rogale na św. Marcina".
Najtrudniej jest się przełamać i spróbować po raz pierwszy. Wbrew pozorom przygotowanie rogali nie jest takie trudne. Są różne przepisy, można znaleźć je także w internecie. Rogale świętomarcińskie przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego, do którego sporządzania potrzebne mąka, mleko, drożdże, jajka, masło, odrobinka cukru i sól. Do nadzienia potrzebny jest biały mak, który trzeba zmielić, zagotować i sparzyć. Dodajemy miód, migdały, rodzynki, biszkopty pokruszone na okruszki, masło i jajka. Nie jest to takie trudne. Najgorzej jest dostać biały bak, ale z pewnością dostępny będzie na Rynku Łazarskim – objaśnia Jolanta Kaźmierczak, Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody".
Okazuje się, że przed wojną nasze babcie przygotowywały rogale świętomarcińskie z masą marcepanową.
Podczas warsztatów każdy mógł spróbować swoich sił przy kręceniu rogali z białym makiem z ciasta o 81 warstwach.
"Kręceniu rogali" towarzyszyła wystawa zdjęć "Wirtualny Łazarz" oraz prezentacja fotografii "Salve Poznań" Łazęgi Poznańskiego, czyli Macieja Krajewskiego oraz wystawy obrazów "Powrót do przeszłości" Justyny Wojnowskiej oraz "W artystycznym Poznaniu" Iwony Bis.
Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody" świętowała równocześnie swoje 1. urodziny.
Bardzo pozytywnie oceniamy pierwszy rok działalności, zwłaszcza to drugie półrocze. Jednak na nową działalność trzeba dać sobie trochę czasu. Organizujemy warsztaty kulinarne zarówno dla dzieci jak i młodzieży. Zgłaszają się do nas szkoły. Uczymy również zdrowych nawyków żywieniowych. Obecnie prowadzimy cykl warsztatów z rogalami, w grudniu organizujemy zajęcia kulinarne z pieczenia pierników, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem, praktycznie mamy pojedyncze wolne miejsca – podsumowuje Jolanta Kaźmierczak.
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Co dalej z budynkiem dawnego kina Olimpia?
(21-03-2025 10:09)
· Anna Jantar in Memoriam
(21-03-2025 09:02)
· Rataje na Rynku Łazarskim
(20-03-2025 10:03)
· Przedszkole nr 90 na Łazarzu zaprasza na „drzwi otwarte”
(20-03-2025 08:51)
· Tramwaje nie pojadą Głogowską. Kolejny rok z rzędu będzie też remontowany węzeł Bałtyk
(20-03-2025 02:19)
· Na Targach i w Parku Manitiusa znajdowały się niegdyś cmentarze
(02-11-2024 09:29)
· Rogale na Św. Marcina {PRZEPIS}
(11-11-2024 09:53)
· Podkoziołek, czyli poznańskie ostatki
(04-03-2025 09:27)
· Nastolatek wyskoczył z wieżowca przy Dmowskiego
(24-05-2024 19:59)
· Pół wieku temu Sczanieckiej przejechał ostatni tramwaj
(12-01-2025 22:07)
Niezapominajka |
mar
18:00
II Liceum Ogólnokształcące ul. Matejki 8/10
XX Koncert Charytatywny - "tak bardzo wierzyMY w nas"
Koncert na rzecz Elżbietańskiego Centrum Pomocy Ubogim
mar
14:30
Inkubator Kultury Pireus ul. Głogowska 35
Warsztaty z gliny dla osób 50+
mar
do 30-03-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Festiwal klocków
19:00
Kościół Michała Archanioła ul. Stolarska 7
Pokaz filmu "Błogosławiona: - 80. rocznica śmierci bł. Natalii Tułasiewicz
kwi
do 06-04-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Look - targi fryzjerskie
BeautyVision- targi kosmetyczne
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(19-08-2005 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: