Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Kręcili rogale na świętego Marcina - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Kręcili rogale na świętego Marcina
07-11-2015 08:39   Janusz Ludwiczak
Jak przygotowuje się rogale świętomarcińskie mogli się przekonać uczestnicy warsztatów kulinarnych, które w piątkowy wieczór przygotowała Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody".

Wystarczy kilogram mąki, 20 g drożdży, 6-8 jaj, cukier, sól, masło, miód, pół kilograma białego maku, migdały i orzechy, ale niezbędne są chęci do pracy. W piątkowy wieczór można było się przekonać, że rogale marcińskie może przygotować każdy. Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody", która mieści się na piętrze kamienicy przy ul. Matejki 56 zaprosiła kilku mieszkańców Łazarza i osiedlowych radnych na warsztaty zatytułowane "Kręcimy rogale na św. Marcina".

Najtrudniej jest się przełamać i spróbować po raz pierwszy. Wbrew pozorom przygotowanie rogali nie jest takie trudne. Są różne przepisy, można znaleźć je także w internecie. Rogale świętomarcińskie przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego, do którego sporządzania potrzebne mąka, mleko, drożdże, jajka, masło, odrobinka cukru i sól. Do nadzienia potrzebny jest biały mak, który trzeba zmielić, zagotować i sparzyć. Dodajemy miód, migdały, rodzynki, biszkopty pokruszone na okruszki, masło i jajka. Nie jest to takie trudne. Najgorzej jest dostać biały bak, ale z pewnością dostępny będzie na Rynku Łazarskim – objaśnia Jolanta Kaźmierczak, Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody".

Okazuje się, że przed wojną nasze babcie przygotowywały rogale świętomarcińskie z masą marcepanową.

Podczas warsztatów każdy mógł spróbować swoich sił przy kręceniu rogali z białym makiem z ciasta o 81 warstwach.

"Kręceniu rogali" towarzyszyła wystawa zdjęć "Wirtualny Łazarz" oraz prezentacja fotografii "Salve Poznań" Łazęgi Poznańskiego, czyli Macieja Krajewskiego oraz wystawy obrazów "Powrót do przeszłości" Justyny Wojnowskiej oraz "W artystycznym Poznaniu" Iwony Bis.

Akademia Umiejętności i Smaku "Kulinarne Przygody" świętowała równocześnie swoje 1. urodziny.

Bardzo pozytywnie oceniamy pierwszy rok działalności, zwłaszcza to drugie półrocze. Jednak na nową działalność trzeba dać sobie trochę czasu. Organizujemy warsztaty kulinarne zarówno dla dzieci jak i młodzieży. Zgłaszają się do nas szkoły. Uczymy również zdrowych nawyków żywieniowych. Obecnie prowadzimy cykl warsztatów z rogalami, w grudniu organizujemy zajęcia kulinarne z pieczenia pierników, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem, praktycznie mamy pojedyncze wolne miejsca – podsumowuje Jolanta Kaźmierczak.


Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
20

wrz

do 22-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Retro Motor Show" - Targi Pojazdów Zabytkowych

25

wrz

do 27-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi "Polagra"

27

wrz

do 29-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi "Smaki Regionów"

28

wrz

do 29-09-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mieszkaniowe, domów i nieruchomości

03

paź

do 06-10-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi kamperów, przyczep kempingowych i sprzętu biwakowego
Targi sprzętu pływającego i sportów wodnych

[ wszystkie ]

Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: