
W różnorodnych zakątkach świata ziarna kawowca są uprawiane, mielone oraz zaparzane w specyficzny sposób, co znacznie wpływa na ich smak i jakość. W niektórych krajach kawa jest przygotowywana w sposób bardzo tradycyjny zalewając wrzątkiem zmielone już wcześniej ziarna. W innych państwach napój kawowy podaje się w bardziej nowoczesny i innowacyjny sposób używając przeróżnych zaparzaczy od ekspresu automatycznego po metody przelewowe.
Kawa po wietnamsku
Wietnamczycy opracowali wiele fascynujących metod parzenia kawy. Posiadają nawet swój oryginalny zaparzacz - Phin. Parzenie naparu zajmuje około 5 minut, ponieważ ziarna kawy, mielone do stosunkowo drobnej konsystencji, przechodzą przez filtr z wodą. Jeśli musielibyśmy określić, jaka odmiana kawy w Wietnamie jest najpopularniejsza, opinie są podzielone. Faktem jest, że Wietnamczycy hodują zarówno mocniejszą robustę (o kofeinie zawartej w ilości 1,6-2,7%), jak i nieco słabszą arabikę (o kofeinie zawartej w ilości 1-1,5%).
Niektóre źródła twierdzą, że popularność robusty, która ma lekko gorzkawy posmak, jest powodem, dla którego wietnamskie przepisy kawowe zawierają ogromne ilości cukru albo miodu. Wietnamczycy parzą kawę na wiele różnych sposobów: z lodem, jajkami, skondensowanym mlekiem, mlekiem kokosowym, owocami i na wiele innych, dla nas nowych, sposobów.
Kawa po brazylijsku
Brazylia jest jednym z największych producentów ziaren kawy, więc łatwo się domyślić, że jej mieszkańcy wymyślili wiele różnych metod przygotowania naparu. W rzeczywistości króluje tutaj metoda, polegająca na przelaniu wrzątku przez mieloną kawę za pomocą specjalnej nakładki/dripa z papierowym filtrem lub mieszaniu mielonej kawy z wrzątkiem, a następnie przelaniu przez filtr.
Aby przygotować kawę w stylu brazylijskim, należy zmielić ziarna kawy grubiej niż do kawiarki, ale drobniej niż do przelewu. Żeby odwzorować klimat kawy w Brazylii, najlepiej użyć ziaren z tego kraju. Charakterystyczny smak mocnej kawy po brazylijsku z dużą ilością cukru nie przypadnie do gustu każdemu. Zamiast cukru, kawę można urozmaicić dobrej jakości syropem smakowym, cynamonem, czekoladą i mlekiem, a nawet odrobiną bitej śmietany.
Fot: pexels.com
Kawa po turecku
Metoda parzenia kawy po turecku jest jednym z najstarszych sposobów przygotowywania tego napoju. Napar charakteryzuje się intensywnym, skoncentrowanym smakiem. Kawa parzona w ten sposób często jest słodzona cukrem i doprawiana intensywnymi przyprawami, takimi jak kardamon, goździki, pieprz czy cynamon. Ziarna powinny być bardzo drobno zmielone, wtedy zalewamy je zimną wodą, następnie podgrzewamy w tygielku. Nie powinniśmy dopuścić do wrzenia - kiedy tylko widzimy, że się gotuje, odstawiamy, czekamy, aż ostygnie, i powtarzamy proces, aż dostrzeżemy bardzo pienistą konsystencję. Otrzymamy bardzo mocny oraz aromatyczny napar.
Tajemnicze Indie i połączenie herbaty z kawą
Mowa tutaj oczywiście o Chai Latte, także nazywanym masala chai, które jest popularnym napojem serwowanym w Indiach. Masala oznacza specjalną mieszankę indyjskich przypraw, które są dodawane do herbaty. Chai latte to ciepła, mocna herbata z kardamonem, goździkami, imbirem (które są częstym składnikiem każdej mieszanki masala) i mlekiem. Niektórzy lubią eksperymentować i całkowicie zastępują herbatę kawą, aby uzyskać oryginalne i aromatyczne kawowe latte.
Fot: unsplash.com
Affogato
Zatrzymajmy w słonecznych Włoszech, gdzie na pomoc upałom przychodzi nam chłodzący deser z lodami, zatopionymi w kawie, a konkretnie w espresso. Wszystko, czego potrzebujemy, to lody (najczęściej waniliowe albo śmietankowe), dobra kawa i odrobina wyobraźni. Jeśli wybierzemy kawę espresso, możemy dodać lody do gorącego espresso albo na odwrót - na początku schłodzić kawę i dopiero wtedy wymieszać z lodami. Istnieje opcja przyrządzenia Affogato na bazie kawy cold brew - ⅔ filiżanki grubo lub średnio mielonej kawy powinniśmy zalać 3 filiżankami chłodnej wody, wstawić do chłodnego miejsca na około 12 godzin. Po tym czasie powinniśmy odcedzić napar z fusów, rozcieńczyć esencją z wodą w stosunku 1:2, zmieszać z lodami.
Podsumowanie
W tym artykule opisaliśmy tylko niektóre sposoby parzenia pysznego naparu, jakim jest kawa. Istnieje wiele różnych ciekawych pomysłów (w tym jeszcze nieodkrytych), aby przygotować ten napój, i, co najważniejsze, nie ma to znaczenia, w którym miejscu na świecie jesteś. Wystarczy odrobina wyobraźni, niebanalny składnik i voilà - masz własny przepis na kawę!
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Arena będzie gotowa w 2028 roku?
(13-05-2025 07:30)
· Spacerowali po Łazarzu odkrywając historię
(13-05-2025 03:35)
· Piknikiem dla słuchaczy Radio Poznań świętowało swoje 98. urodziny
(13-05-2025 01:19)
· IMGW ostrzega przed przymrozkami. Nadeszli zimni ogrodnicy
(13-05-2025 00:41)
· Habemus Papam!
(09-05-2025 00:34)
· Niech się święci 1 maja...
(02-05-2025 01:10)
· "Szóstka" nie będzie kursować
(24-11-2024 02:14)
· Blisko 2 tysiące kierowców przekroczyło "50-tkę" na Hetmańskiej
(13-01-2025 07:30)
· "Dziewiątka" i "dziesiątka" będą jeździć przez Łazarz
(02-10-2024 00:41)
· Z Głogowskiej znika kolejny długoletni punkt handlowy – po 33 latach zakończył działalność sklep drobiarski
(31-12-2024 21:36)
Niezapominajka |
maj
do 16-05-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Poznań Impact
maj
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Wiosenny Konkurs Młodych Instrumentalistów
maj
Polska * Poznań * Łazarz
Wybory prezydenckie
Głosowanie w godz. 7:00-21:00
maj
17:00
Ogród Łazarz, ul. Potockiej 39/41 (między blokami)
Łazarskie Fajfy - potańcówka z okazji nadchodzącego Dnia Sąsiada
cze
do 06-06-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Europejskie Targi Nauki
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(19-08-2005 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: