
Główna ulica Łazarza - Głogowska. Pod numerem 81 od ośmiu lat znajduje się Zagrodnicza Caffe, w której na bieżąco przygotowywane są i na miejscu wypiekane rogale świętomarcińskie.
Cukiernicy już nawet nie liczą, ile wypiekają rogali. Składniki idą w dziesiątkach kilogramów. Przygotowanie rogali świętomarcińskich rozpoczyna się od wyrobienia ciasta.
Rozwałkowana wstęga ciasta półfrancuskiego dzielona jest na trójkąty, na które nakłada się masę, następnie cukiernicy zwijają całość w specjalną roladę, podobną do tej z makowca i wywijają brzegi, dzięki czemu rogale mają charakterystyczne rogi. Prawdziwy rogal musi mieć zaokrąglone brzegi, żadnych kantów.
Do sporządzenia ciasta półfrancuskiego niezbędne są jajka, mąka, drożdże, sól, mąka, masło. Rogale świętomarcińskie muszą mieć oczywiście nadzienie, które składa się ze zmielonego białego maku. Później dodawane są orzechy, bakalie, rodzynki, jajka. Dokładnego przepisy cukiernicy nie zdradzą, gdyż receptura owiana jest słodką tajemnicą.
Zanim rogale trafią do pieca, z wierzchu specjalnym pędzelkiem smarowane są białkiem, by były błyszczące, ale również, by się nie przypalały. Pieczenie rogali odbywa się w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 15-30 minut, aż ciasto przyrumienieje. Następnie rogale wyjmuje się z pieca, do momenty aż wystygną. Gdy to się stanie, smarowane są lukrem, a na końcu posypywane orzeszkami.
Nasi cukiernicy od rana przygotowują specjalne ciasto, które jest kilkakrotnie zaciągane. Bardzo trudny do zrobienia jest farsz. Najpierw trzeba sparzyć mak, to trwa kilka godzin. Ciasto musi trochę poleżakować. Przynajmniej 7 godzin, by uzyskać rogala.
Nie liczymy już ile wypiekamy rogali, są to tony. Rogale wypiekamy tylko w okresie 11 listopada. W ciągu roku specjalizujemy się w tartach i kiszach francuskich zarówno na słodko jak i słonych. Przygotowujemy również croissanty – powiedział Wojciech Pyskło, szef Zagrodniczej.
Zagrodnicza na Głogowskiej działa od 2010 roku, jednak początki firmy sięgają 1925 roku, kiedy to Antoni Seidei otworzył pierwszą piekarnię i cukiernię.
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· Informator wielkanocny
(18-04-2025 08:09)
· Wierni przeszli ulicami Łazarza. Rozpoczęło się Triduum Paschalne, w oczekiwaniu na Wielką Noc {GODZINY NABOŻEŃSTW}
(17-04-2025 10:41)
· Potockiej: Duże straty po pożarze
(11-04-2025 10:22)
· Inspektor nadzoru budowlanego sprawdzi czy nie doszło do nieprawidłowości przy rozbiórce centrum handlowego
(09-04-2025 09:07)
· Druga ofiara śmiertelna pożaru kamienicy przy Chociszewskiego
(09-04-2025 07:08)
· Na Targach i w Parku Manitiusa znajdowały się niegdyś cmentarze
(02-11-2024 09:29)
· Rogale na Św. Marcina {PRZEPIS}
(11-11-2024 09:53)
· Podkoziołek, czyli poznańskie ostatki
(04-03-2025 09:27)
· Nastolatek wyskoczył z wieżowca przy Dmowskiego
(24-05-2024 19:59)
· Pół wieku temu Sczanieckiej przejechał ostatni tramwaj
(12-01-2025 22:07)
Niezapominajka |
kwi
18:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
Przez żołądek do kultury - Hiszpania
kwi
do 27-04-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Poznań Motor Show - targi motoryzacyjne
kwi
17:00
Biblioteka Raczyńskich filia nr 4 ul. Lodowa 4
Spotkanie z Cezarym Harasimowczem, pisarzem, scenarzystą, wokół jego najnowszej książki Bieta, opisującej życie Elżbiety Ficowskiej, ocalałej z Getta Warszawskiego, żony poety Jerzego Ficowskiego. Spo
kwi
Łazarz
Gratowóz
• 08:00-08:20 - Jarochowskiego/Sczanieckiej
• 11:40-12:00 - Jarochowskiego przy Górczyńskiej
• 12:10-12:30 - Kolejowa 37
maj
do 16-05-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Poznań Impact
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(19-08-2005 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: