Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich sięga 1860 roku. Na początku listopada poznańscy cukiernicy wypiekają nawet 600 ton rogali. Można przygotować je samemu. Wystarczy kilogram mąki, 20 g drożdży, 6-8 jaj, cukier, sól, masło, miód, pół kilograma białego maku, migdały i orzechy. Potrzebne są również chęci do pracy.
Najtrudniej jest się przełamać i spróbować po raz pierwszy. Wbrew pozorom przygotowanie rogali nie jest takie trudne. Są różne przepisy, można znaleźć je także w internecie. Rogale świętomarcińskie przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego, do którego sporządzania potrzebne mąka, mleko, drożdże, jajka, masło, odrobinka cukru i sól. Do nadzienia potrzebny jest biały mak, który trzeba zmielić, zagotować i sparzyć. Dodajemy miód, migdały, rodzynki, biszkopty pokruszone na okruszki, masło i jajka. Nie jest to takie trudne. Najgorzej jest dostać biały mak, ale z pewnością dostępny będzie na Rynku Łazarskim – przekonuje Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".
Składniki:
Ciasto półfrancuskie:
• 1 kg przesianej mąki,
• 400 ml ciepłego mleka,
• 20 g świeżych drożdży,
• 2 jajka + 1 żółtko,
• 120 g cukru,
• cukier waniliowy,
• pół łyżeczki soli,
• 120 g masła,
• dodatkowo 300 g zmrożonego masła do wałkowania.
Nadzienie z białego maku:
• 500 g białego maku,
• 250 g cukru,
• 250 g miodu,
• 100 g migdałów,
• 85 g rodzynek,
• 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
• 300 g biszkoptów, pokruszonych na okruszki,
• 85 g masła,
• 4-5 jaj.
Lukier:
• 200 g cukru pudru,
• kilka łyżek gorącej wody,
• 100 g zblanszowanych, posiekanych migdałów do posypania rogali.
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Nadzienie najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mak wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie odsączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, używając najmniejszych oczek.
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, obrać ze skóry i zmielić. Rodzynki zalać gorącą wodą, pozostawić na 15 minut, odsączyć, drobno posiekać.
W garnku stopić masło, dodać miód i cukier, gotować aż całkowicie się rozpuści. Dodać rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby bakalie nasączyły się syropem. Dosypać zmielony mak i smażyć, często mieszając przez ok. 5-10 minut. Masę makową wystudzić, dodać okruchy biszkoptowe i kolejno jaja. Masę cały czas ucierać, kolejne jajka dodawać, kiedy poprzednie zostanie wmieszane. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Jeśli masa robi się rzadka nie dodawać kolejnego jajka.
Ciasto:
300 gram masła mocno schłodzić w zamrażarce. Pozostałe składniki na ciasto powinno być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące). Przygotować rozczyn: w misce rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Masło stopić na małym ogniu. Jajka ubić z cukrem i z cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Mąkę przesiać, wsypać do dużej miski, dodać rozczyn, ubite z cukrem jajka, mleko, sól. Ugniatać ciasto, pod koniec partiami dodawać roztopione masło (każdą kolejną porcję, kiedy pierwsza zostanie dobrze wchłonięta). Ciasto wyłożyć na stolnicę i zgnieść, powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Włożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (trwa to ok. 30-45 minut).
Zmrożone masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odstawić do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto drożdżowe ubić pięścią (aby je odgazować), zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Zimne masło wyłożyć na 2/3prostokąta (1/3 ma zostać pusta), pozostawić na 1 cm margines. Ciasto złożyć do środka na 3, zaczynając do "pustej", nie przykrytej masłem części, następnie złożyć do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób powstaną 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Docisnąć i skleić boki, rozwałkować ponownie na kształt prostokąta. Jeszcze raz złożyć do środka na 3 (jak poprzednio) po czym ciasto włożyć do lodówki na 30-45 minut.
Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze dwukrotnie, za każdym razem chłodząc ciasto w lodówce. W ten sposób powstaje 81 warstwowe ciasto.
Gotowe rogale piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, aż ciasto się zrumieni.
Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.
Fot: Janusz Ludwiczak
ZOBACZ TAKŻE: Od 34 do 44 złotych za kilogram - ceny rogali i godziny otwarcia łazarskich cukierni
Komentarze (0)
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· "Dwójki" do Rady Miasta – MINI-debata z kandydatami
(27-03-2024 16:09)
· Poważna awaria w INEA
(26-03-2024 14:37)
· MINI-debata z kandydatami do rady miasta – na początek "jedynki"
(26-03-2024 14:12)
· Lidia Dudziak – Zawsze do Państwa dyspozycji
(26-03-2024 06:30)
· Głogowska: Tynk z balkonu spadł na chodnik – mogło skończyć się to źle
(26-03-2024 06:00)
· Głogowska/Hetmańska: Powstanie 12-piętrowy blok z 337 mieszkaniami
(02-10-2023 13:28)
· Na terenie dawnego stadionu Energetyka działa giełda handlowa
(16-07-2023 01:04)
· Zaginęła Zuzia – szukają jej stęsknieni właściciele
(23-01-2023 07:22)
· Konsekrowano kościół. Głogowską przeszedł "czarny protest" – łazarskie kalendarium
(08-10-2023 23:51)
· Równo 217 lat temu Napoleon Bonaparte przybył do Poznania i raczył się piwem na Górczyńskiej
(27-11-2023 12:11)
Niezapominajka |
kwi
do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej
kwi
Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe
kwi
do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja
kwi
Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton
kwi
11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej
Komentarze |
najnowsze | najwięcej |
· Do "tajemniczej" M. Jeżeli zna Pani inne ulice niespełniające ...
(28-03-2024 14:22)
· @mieszkaniec: to ty nie wiesz, że polityka zawsze ciągnie do koryta. Ale fakt ...
(28-03-2024 10:25)
· @Pieszy Miejski, nieśmiało wtrącę, że Głogowska nie jest jedyną ulicą ...
(28-03-2024 07:51)
· Zgłosiłem do prokuratury by zbadano, czy niezgodna z prawem organizacja ruchu ...
(27-03-2024 23:37)
· A to panu Wośkowiakowi zamarzył się powrót do rady miasta???
(27-03-2024 19:20)
· Działkowcy protestują: "Rada osiedla podjęła decyzję bez konsultacji z ... (19)
· Zamurowano okna w kamienicy przy Głogowskiej. Obok powstanie nowy budynek (16)
· Os. Hetmańskie: Ruszyła budowa 14-kondygnacyjnego bloku, w którym powstanie ... (16)
· Głogowska/Hetmańska: Powstanie 12-piętrowy blok z 337 mieszkaniami (15)
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(19-08-2005 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: