– Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie – mówi Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody", która podzieliła się z nami przepisem na pieróg łazarski.

Pięć lat temu, podczas 24. Dni Łazarza ogłoszono konkurs na "najlepsze danie łazarskie"., którym zostały ślepe ryby. Przez miesiąc mieszkańcy nie tylko Łazarza, ale całej Wielkopolski mogli przesyłać przepisy kuchni domowej.
– Chcieliśmy poznać tradycje kulinarne Łazarza, zobaczyć jak to współcześnie wygląda - czy dominuje kuchnia wielkopolska czy nowe pojawiły się nowe wpływy. Chcemy zaznajomić się z lokalną społecznością, mamy restaurację na Łazarzu i chcielibyśmy dobrze żyć z sąsiadami i być z nimi blisko. Można nadsyłać przepisy zarówno na dania obiadowe, ale również na deser – mówiła wtedy Barbara Frąckowiak z Restauracji "Monidło".
Do konkursu zgłoszono również pyzy drożdżowe, sztufadę wołową i kapustę faszerowaną. Za każdy przedstawiony przepis konkursowy Restauracja "Monidło", która była organizatorem plebiscytu stawiała gratisową kawę. "Najlepsze łazarskie danie" ogłoszone zostanie podczas "Festynu Łazarskiego". Zwycięzcy otrzymali zaproszenie na rodzinny obiad dla 4 osób, a autorskie znalazło się w letniej karcie menu.
Jednak z Łazarzem jest związana potrawa, która ma wieloletnią i dłuższą tradycję.
– Łazarz miał i ma swoją kuchnię, ale wiele przepisów popadło w zapomnienie. Jednym z przykładów jest pieróg łazarski. Jest to kapusta podsmażana z pomidorami i boczkiem zawinięta w ciasto – wyjaśnia Jolanta Zielińska z Akademii Umiejętności Kulinarne Przygody.
PIERÓG ŁAZARSKI
Składniki na ciasto:
• 300 gram mąki;
• mąka typu 450;
• ¾ kubka letniej wody;
• 1/3 kostki świeżych drożdży;
• 3 łyżki stołowe oleju;
• 1 łyżeczka cukru;
• 1 łyżeczka soli.
Składniki na nadzienie:
• 1,5 kg białej zasmażanej kapusty;
• 100 g wędzonego boczku;
• 50 ml oleju;
• smalec;
• przecier pomidorowy lub pomidory;
• sól, pieprz i cukier.
Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże w wodzie, dodać sól i cukier oraz olej. Gdy wszystko się dokładnie rozpuści dodaj całą mąkę i wymieszaj. Gdy mąka wchłonie całą wodę wyrabiaj ciasto ręką. Uformuj kulę i pozostaw w misce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj je na stolnicy. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną olejem. Gdy ciasto znajdzie się na blasze nałóż na połowę o kształcie trójkąta, zakryj pozostałym trójkątem i sklej. Posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Piecz w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut.
Nadzienie: Zasmażyć kapustę białą, dusić. Posypać solą i pieprzem. Można podpiec w piekarniku z 200°C przez kilka minut. Boczek pokroić w słupki i lekko przesmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy lub podpieczone i przysmażone pomidory, dodając pół łyżeczki soli i cukru oraz na koniec 2 łyżki oleju, można dodać sera. Na połowę ciasta nałożyć sos pomidorowy, rozsmarowując na cieście, zostawiając brzegi do sklejenia. Następnie rozłożyć boczek i ewentualnie dodatki. Zakryć drugim trójkątem, skleić dalej jak w przepisie na ciasto.
Smacznego ☺
Jolanta Zielińska
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"
Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.
Aktualności |
najnowsze | najpopularniejsze |
· 45 lat zmarła Anna Jantar – zginęła w katastrofie lotniczej
(14-03-2025 09:21)
· KPO na remont Eskulapa
(12-03-2025 07:18)
· "Przytulone pędzlem"
(12-03-2025 06:26)
· "Były już mocno skorodowane" – rozpoczął się remont bram do Parku Wilsona
(11-03-2025 09:46)
· Na Matejki wciąż "wahadło"
(10-03-2025 06:53)
· Na Targach i w Parku Manitiusa znajdowały się niegdyś cmentarze
(02-11-2024 09:29)
· Rogale na Św. Marcina {PRZEPIS}
(11-11-2024 09:53)
· Podkoziołek, czyli poznańskie ostatki
(04-03-2025 09:27)
· Nastolatek wyskoczył z wieżowca przy Dmowskiego
(24-05-2024 19:59)
· Pół wieku temu Sczanieckiej przejechał ostatni tramwaj
(12-01-2025 22:07)
Niezapominajka |
mar
do 16-03-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Smart Expo - Targi Inteligentnych Rozwiązań dla Domu i Ogrodu
Targi Mieszkań i Domów
mar
17:00
Biblioteka Raczyńskich filia nr 4 ul. Lodowa 4
Spotkanie autorskie z Kingą Piotrowiak-Junkiert wokół książki "Węgry. W objęciach Dunaju"
mar
19:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Przyroda przy Kręgu" - spotkanie z przyrodnikiem Maciejem Jędrzejczakiem z Kasztelanii Ostrowskiej
mar
do 20-03-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Labs Expo - Targi Wyposażenia i Technologii Laboratoryjnych
mar
do 22-03-2025
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Wino - Targi polskich win i winnic
Ogłoszenia |
· Chcesz pozdrowić sąsiada? Nie wiesz, jak sprzedać samochód lub ...
(19-08-2005 00:00)
Zapisz się na listę mailingową: