Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Karkówka duszona w kapuście kiszonej - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Karkówka duszona w kapuście kiszonej
29-04-2017 23:49   Janusz Ludwiczak
Na długi weekend w naszym "Kąciku kulinarnym" polecamy przepis na karkówkę duszoną w kapuście kiszonej, którym podzieliła się nasza Czytelnika, Róża Jandy. Jak widać karkówka nie musi być tylko z grilla.

KARKÓWKA DUSZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Składniki:
• 1 kg karkówki;
• 1 kg kapusty kiszonej;
• 6 ziaren ziela angielskiego;
• 4 liście laurowe;
• 500 ml bulionu;
• 4 łyżki ketchupu pikantnego;
• 2 cebule;
• mąka do obtoczenia mięsa;
• olej do smażenia;
• 1 łyżeczka cukru;
• ziemniaki jeśli wersja obiadowa lub pieczywo jeśli ciepła kolacja.

Marynata:
• 8 łyżek oleju;
• 4 ząbki czosnku;
• 1 łyżka miodu płynnego;
• 2 łyżki musztardy;
• 1 łyżka chrzanu;
• 1 łyżeczka papryki słodkiej;
• 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego;
• 1/2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso pokroić w plastry /1-1 1/2 cm/ i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Najlepiej na całą noc.
Kapustę można przepłukać o ile jest zbyt kwaśna. Pokroić na drobniejsze kawałki.
Mięso wyjąć z marynaty ,obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju obu stron na złoty kolor.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć warstwę kapusty, dodać 3 ziela,2 listki laurowe i poukładać podpieczoną karkówkę.
Cebulę obrać, pokroić w pół-plasterki, obsmażyć na patelni na tłuszczu na którym smażyła się karkówka i przełożyć na karkówkę.
Całość przykryć resztą kapusty z dodatkiem pozostałego ziela i liścia laurowego.
Na patelnię wlać bulion, dodać cukier, ketchup, wszystko wymieszać i podgrzać. Tak przygotowanym sosem zalać kapustę z mięsem.

Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 2 godzin. Około 15 minut przed tym czasem naczynie odkryć żeby kapusta się zarumieniła. Można podawać jako danie obiadowe ziemniakami lub jako ciepłą kolację z pieczywem. Mięso jest miękkie i soczyste. Smacznego.

Róża Jandy

Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
17

kwi

17:00
Biblioteka Raczyńskich filia nr 4 ul. Lodowa 4
"4 dla seniora: Kultura Japonii" - Trening pamięci dla seniorów
- bezpłatne zajęcia poprawiające pamięć, koncentrację oraz okazja do spotkania i rozmów

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

21

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe - II tura
w godz. 7:00-21:00

22

kwi

18:00
Komisariat Policji Poznań-Grunwald ul. Rycerska 2
Znakowanie rowerów
w godz. 12:00-18:00

23

kwi

do 25-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Międzynarodowe Targi Energetyki
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Instalacje" - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
"Sawo" - Międzynarodowe Targi Ochrony Pracy, Pożarn

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: