Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Jadalny koszyk wielkanocny - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 5 - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Prezydentem Poznania będzie nadal Jacek Jaśkowiak, który uzyskał 70,67% głosów, na Łazarzu - 69,48%. Zbigniew Czerwiński ze Zjednoczonej Prawicy uzyskał 30,52% głosów wśród mieszkańców Łazarza, w skali miasta - 29,33% Frekwencja na Łazarzu wyniosła 35,37%, a w skali miasta - 41,38%
Jadalny koszyk wielkanocny - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 5
13-04-2017 21:04   Janusz Ludwiczak
Wielkanoc to nie tylko biała kiełbasa, jajka, sernik czy mazurek. Na świątecznym stole może pojawić się również koszyk wielkanocny... i to jadalny. Jak go przyrządzić - oto przepis autorstwa Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne przygody". W tym tygodniu codziennie prezentujemy świąteczne przepisy w naszym nowym cyklu "Kącik kulinarny".

JADALNY KOSZYK WIELKANOCNY

Składniki na ciasto drożdżowe - porcja na średni koszyczek:
• 500 gram mąki najlepiej poznańskiej;
• 3 dkg drożdży (1/3 kostki);
• 5 łyżek oleju;
• pełna łyżeczka soli;
• łyżeczka cukru;
• kubek ciepłej wody z kranu.

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć wsypać cukier i łyżkę mąki zalać ciepłą wodą i poczekać ok. 15 minut aż drożdże zaczną pracować. Dodać resztę mąki mieszając wlać olej, wyrobić zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Przed formowaniem wybić powietrze z ciasta, przełożyć na stolnicę. Podzielić ciasto na trzy części. Z jednej uformować spód koszyczka wcześniej odrysowując dno koszyka do święconki na papierze do pieczenia (ciasto powinno być trochę mniejsze żeby weszło nam do koszyka). Z pozostałych części uformować warkocz lub tym podobny rancik nałożyć na brzeg ciasta posmarowanego wodą. Wszystkie te czynności należy wykonać już na blasze do pieczenia!

Posmarować pędzelkiem wodą lub olejem można posypać makiem lub pestkami sezamu, słonecznika.
Piec ok. 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Do ciasta podczas wyrabiania można dodać świeże lub suszone zioła.

Jolanta Zielińska-Kaźmierczak
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
23

kwi

do 25-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Międzynarodowe Targi Energetyki
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Instalacje" - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
"Sawo" - Międzynarodowe Targi Ochrony Pracy, Pożarn

12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

25

maj

Park Wilsona
Kiermasz "Zielony Poznań"

04

cze

do 07-06-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Nauka dla gospodarki
"Modernlog" - Targi Logistyki Magazynowania i Transportu

09

cze

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory do Parlamentu Europejskiego

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: