Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Sernik z serka wiaderka - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 4 - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Sernik z serka wiaderka - "Kącik kulinarny" na Wielkanoc - cz. 4
12-04-2017 12:49   Janusz Ludwiczak
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. Jak go przyrządzić - swoim przepisem pochwaliła się nasza Czytelniczka, Róża Jandy. W tym tygodniu codziennie prezentujemy świąteczne przepisy w naszym nowym cyklu "Kącik kulinarny".

SERNIK Z SERKA WIADERKA

Składniki na ciasto:
• 3 żółtka;
• 2 łyżki kakao;
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
• 1 kostka masła lub margaryny;
• 2 szklanki mąki pszennej;
• 1 cukier waniliowy.

Składniki na nadzienie:
• 1 wiaderko 1 kg serka;
• 1 i ¾ szklanki cukru pudru;
• 6 jajek białka ubić na sztywną pianę;
• ½ kostki masła lub margaryny;
• 2 budynie śmietankowe lub waniliowe. • dodatkowo może być puszka brzoskwiń lub/i bakalie

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto razem połączyć a następnie podzielić na 3 części i zamrozić.

Tłuszcz ucieramy z cukrem dodajemy żółtka a następnie ser i wszystko miksujemy. Dodajemy suche budynie i miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie całą masę serową mieszamy.

Wyjmujemy zamrożone ciasto. 2 części ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto możemy wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na to wszystko wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około półtorej godziny. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową i udekorować według uznania. Blacha 25x40 cm.

Sernik smakuje dopiero po dobrym schłodzeniu czyli następnego dnia.

Róża Jandy


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

25

maj

Park Wilsona
Kiermasz "Zielony Poznań"

04

cze

do 07-06-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Nauka dla gospodarki
"Modernlog" - Targi Logistyki Magazynowania i Transportu

09

cze

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory do Parlamentu Europejskiego

13

cze

do 18-06-2024
Łazarz
34. Dni Łazarza
13-18.06.2024

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: