Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami, Nutella z bananów i daktyli, pasta jajeczna z awokado - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami, Nutella z bananów i daktyli, pasta jajeczna z awokado
05-12-2016 07:09   Redakcja
Tym razem w naszym "Kąciku kulinarnym" przepisy na zdrowe pasty do kanapek dla dzieci.

Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami
Składniki:
• 1 szklanka słonecnika (moczonego przez 2h w gorącej wodzie)
• 8 Suszonych pomidorów
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanego koperku
• 2 łyżki soku z cytryny
• 2-3 łyżki wody
• szczypta soli
• pieprz
Przygotowanie:
Słonecznik odcedzić, dodać pokrojone suszone pomidory, pokrojony czosnek, pietruszkę i koperek. Dodać sok z cytryny. Zmiksować blenderem na grudkowatą masę. Dolewać powoli wodę, ciągle blendując do momentu, aż pasta będzie miała kremową konsystencję. Doprawić solą i pieprzem.

Nutella
Składniki:
• 2 banany
• 2 awokado
• 2-3 łyżki kakao
• 100g daktyli
Przygotowanie:
Banana obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy awokado, daktyle (należy wcześniej namoczyć je przez 2-3 godziny w cieplej wodzie). Całość zblendować. Dodajemy kakao, ponownie blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Opcjonalnie możemy dodać orzechy.

Pasta jajeczna z awokado:
Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 4 jajka
• sok z 1/2 cytryny
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 ząbek cebuli lub 1 mała cebula
Przygotowanie:
Wyjmij pestkę z awokado, skrop cytryną, rozgnieć miąższ widelcem. Jajka obierz ze skorupki i pokrój w małą kostkę. Jeśli dodajesz cebulę posiekaj ją drobno / czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz składniki, skrop całość łyżką soku z cytryny i wymieszaj lub zblenduj na gładką masę.

Jolanta Zielińska–Kaźmierczak
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
23

wrz

do 24-09-2023
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi mieszkań i domów

27

wrz

do 29-09-2023
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi Polagra
Master Baker - konkurs wypieku chleba i bułek
"Taropak" - Miedzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania

29

wrz

do 01-10-2023
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Targi Smaki Regionów

do 30-09-2023
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Viva Seniorzy!" - targi senioralne

18:00
Kościół Michała Archanioła ul. Stolarska 7
Odpust parafialny pod przewodnictwem ks. kan. Waldemara Hanasa – ekonoma Archidiecezji

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: