Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Będzie można spróbować Smaków Regionów - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Będzie można spróbować Smaków Regionów
23-09-2016 06:42   redakcja, MTP
Oscypek z Podhala, chleb na zakwasie z Kurpiów, swojska kiełbasa z Podlasia czy cebularz lubelski – te i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów Polski będzie można skosztować podczas targów Smaki Regionów, które w sobotę rozpoczynają się na MTP.

Wielkopolanie już od ośmiu lat mają okazję zasmakować w rarytasach przygotowywanych według starych receptur. To właśnie takie produkty oferują Targi Smaki Regionów - kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju - gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny. Jest to też powód, dla którego takie organizacja jak Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego już od 16 lat stara się zidentyfikować kulinarne dziedzictwo Polski i ocalić przed zapomnieniem, przyznając Kulinarne Perły w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Z każdą edycją targów frekwencja jest większa. Starsze pokolenie doskonale pamięta tradycyjne potrawy i produkty wytwarzane w małych gospodarstwach, chętnie do nich wraca i jest ich orędownikiem wśród młodego pokolenia. Na korzyść działają też trendy w gastronomii, wśród których coraz bardziej istotna jest praca z produktem lokalnym – mówi Miłosz Jankowiak, dyrektor targów Smaki Regionów.

Jak co roku, na czas trwania targów zaplanowano wiele atrakcji. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przybliży metody wyrobu tradycyjnego pieczywa, a Stowarzyszenie Polska Ekologia będzie promować polskie owoce i warzywa. Nie zabraknie też pokazów kulinarnych i występów artystycznych. Ciekawostką w tym roku z pewnością będzie prezentacja wyrobów z regionów partnerskich Wielkopolski - włoskiego Emilia-Romania oraz Chungcheongnam-do w Korei Południowej.

Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji dla dzieci i dorosłych, w tym m.in.: pokazy kulinarne, warsztaty dla dzieci w minipiekarni przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, owocowo-warzywne warsztaty prowadzone przez Stowarzyszenie Polska Ekologia czy występy zespołów folklorystycznych z różnych regionów Polski.

Targi Smaki Regionów odbędą się w dniach 24-27 września w pawilonie 1 i 2 Międzynarodowych Targów Poznańskich. Wstęp wolny (wejście przez Hol Południowy od ul. Głogowskiej - na przeciwko nowej trasy PeSTki).


R E K L A M A

Na zdjęciach ubiegłoroczne targi Smaki Regionów
Fot: Janusz Ludwiczak

ZOBACZ TAKŻE: Targi, że aż ślinka cieknie... {GALERIA ZDJĘĆ}

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
04

kwi

do 07-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Motor Show" - targi motoryzacyjne
TTM - Targi Techniki Motoryzacyjnej

07

kwi

Poznań * Łazarz
Wybory samorządowe

12

kwi

do 14-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
"Poznań Run Expo" - targi sportowe: bieg | aktywność | motywacja

14

kwi

Poznań * Łazarz
16. Poznań Półmaraton

20

kwi

11:00
Młodzieżowy Dom Kultury nr 3 ul. Jarochowskiego 1
Konkurs Piosenki Przedszkolnej

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: