Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Targi zamieniły się w wielką kuchnię - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Targi zamieniły się w wielką kuchnię
28-09-2022 08:00   Janusz Ludwiczak
Po trzech latach przerwy poznaliśmy kolejnego mistrza Kulinarnego Pucharu Polski. Na Targach wszystko kręci się wokół jedzenia, a to za sprawą Polagry.

To nie był łatwy rok dla branży spożywczej, gastronomii i ich klientów. Straty spowodowane pandemią, kryzys wywołany agresją na Ukrainę i rekordowo wysoka inflacja – skutki tych czynników odczuwają konsumenci, klienci gastronomi, a z nimi firmy branży spożywczej, o czym można przekonać się na trwających Targach "Polagra".

W argowych pawilonach można zobaczyć również urządzenia pakujące czy maszyny do wyrobu opakowań. Nie brakuje pokazów, warsztatów i degustacji.

Na "Polagrze" odbył się też 20. Kulinarny Puchar Polski. Przez dwa dni dziewięć kucharskich zespołów walczyło o tytuł "Najlepszego z Najlepszych". Kulinarny Puchar Polski zdobyli Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, którzy przygotowali na przystawkę pstrąga łososiowego, kopytka, puree z pasternaku, krokiet z krewetkami, kompresowanego ogórka, majonez z rukwi wodnej i sos z rukwi wodnej z kawiorem, a na danie główne – roladę z combrem jagnięcym, musem grzybowym i perliczką, sos z kurkami, gicz jagnięca w kruszonce, puree z marchewki, mus z buraka, ziemniak i galaretka buraczana. Na deser… ptysia z kruszonką, galaretkę pomidorową, mus z kwaśnej śmietany, salsę pomidor-mango, sorbet pomidorowo-wiśniowy, bezę i olej z liśćmi pomidora.

Zwycięzcy otrzymali puchar i nagrodę w wysokości 18 tys. zł. Przyznano też drugie miejsce (12 tys. zł) i trzecie (9 tys. zł).

Targi "Polagra" oraz "Taropak" można odwiedzać jeszcze dziś w godz. od 10:00 do 17:00 w pawilonach nr 5, 5a i 6.


Fot: MTP

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz

Nick: (max. 40znaków)

Treść komentarza (maksymalnie 1500 znaków):

Pozostało znaków: 1500

Wpisz kod z obrazka: (cyfry i litery a-f)

REGULAMIN:
Publikowane komentarze odzwierciedlają osobiste poglądy ich autorów, którzy ponoszą wyłączną odpowiedzialność za ich treść. Wpisy naruszające polskie prawo, dobra innych osób, zawierające słowa powszechnie uznane za wulgarne, obraźliwe oraz nie związane bezpośrednio z komentowanym tekstem będą kasowane. Niedopuszczalne jest również zamieszczanie w treści komentarzy linków do innych stron internetowych, reklam oraz danych osobowych i adresowych osób prywatnych i firm. Komentarze ukazują się na stronie po akceptacji przez moderatora, co nie zwalnia ich autorów od odpowiedzialności za wygłaszane treści. Pamiętaj, nie jesteś anonimowy, Twoje IP zapisujemy w naszej bazie danych i zabezpieczamy w przypadku ewentualnego postępowania policji lub prokuratury. Dodając opinię akceptujesz powyższy regulamin.
Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
19

lis

do 23-12-2022
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Poznański Jarmark Świąteczny - Betlejem Poznańskie

02

gru

do 04-12-2022
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Festiwal Sztuki i Przedmiotów Artystycznych

17:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Możliwe niemożliwe" - wernisaż wystawy fotograficznej podopiecznych Dziennego Ośrodka Adaptacyjnego nr 1 w Poznaniu dla osób dorosłych

03

gru

do 18-12-2022
Rynek Łazarski
Betlejem Poznańskie - jarmark świąteczny

18:00
Klub Osiedlowy "Krąg" ul. Dmowskiego 37
"Pieśni naszych czasów" Koncert Zespołu "Mała Caryna" - Łukasz Nowak i Marcin Snokowski

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: