Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Pieczona karkówka w żurawinie - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Pieczona karkówka w żurawinie
25-06-2017 18:59   Janusz Ludwiczak
Ostatnio było coś na słodko, tym razem polecamy coś mięsnego. W kolejnym już 29. "kąciku kulinarnym" podajemy przepis na pieczoną karkówkę w żurawie, który otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki.

PIECZONA KARKÓWKA W ŻURAWINIE

Składniki:
• około 1 kg karkówki;
• około 1,5 kg indyka - filet;
• słoik żurawiny;
• garść suszonej żurawiny lub dwie;
• 2 łyżki łyżeczka bazylii;
• 1 łyżka suszonych płatków papryki;
• 1 łyżeczka ostrej papryki;
• 1 łyżka cynamonu;
• sól morska świeżo mielona ;
• 2-3 łyżki konfitury z żurawiny;
• garść suszonej żurawiny;
• 1 łyżeczka bazylii;
• 1 łyżeczka suszonych płatków papryki;
• ½ łyżeczki ostrej papryki;
• ¼ łyżeczki cynamonu;
• sól morska świeżo mielona lub pierwsza wolna;
• pieprz;
• 4-5 jabłek.

Sposób przygotowania:
Karkówkę, indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski. Mięso nacieramy przyprawami i oprószamy solą, następnie dodajemy konfiturę z żurawiny, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki....zwykle robię to bezpośrednio Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszoną żurawiną, zakrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy na 200 stopni (ja mam piekarnik elektryczny), zatem trochę to zależy ....od gazu np.
Do wytworzonego się sosu pod koniec pieczenia dodajemy starte jabłka - zrobią nam doskonały sos. Pod koniec pieczenia zmniejszam temperaturę i przypiekam mięso zaraz po całym cyklu.

Kasia Kędziora


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
23

kwi

do 25-04-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
Międzynarodowe Targi Energetyki
"GreenPower" - Międzynarodowe Targi Energii Odnawialnej
"Instalacje" - Międzynarodowe Targi Instalacyjne
"Sawo" - Międzynarodowe Targi Ochrony Pracy, Pożarn

12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

25

maj

Park Wilsona
Kiermasz "Zielony Poznań"

04

cze

do 07-06-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Nauka dla gospodarki
"Modernlog" - Targi Logistyki Magazynowania i Transportu

09

cze

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory do Parlamentu Europejskiego

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: