Portal lazarz.pl szanuje prywatność swoich czytelników i przetwarza tylko te dane osobowe, które są niezbędne do prawidłowego świadczenia usług informacyjnych jakie oferuje.
Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w waszej przeglądarce.
Klikając poniższy przycisk zgadzają się Państwo na przetwarzanie zbieranych przez portal lazarz.pl danych osobowych w zakresie i na warunkach opisanych w naszej
Polityce Prywatności.
Wyrażenie zgody jest dobrowolne, ale może być konieczne w celu wykonania niektórych usług.

Zgoda

Tarta szpinakowa z łososiem - .:LAZARZ.PL->poznański portal dzielnicowy:. Łazarz w z@sięgu myszki
Tarta szpinakowa z łososiem
22-01-2017 01:04   Janusz Ludwiczak
W kolejnym "Kąciku kulinarnym" przedstawiamy przepis na tartę szpinakową z łososiem autorstwa Jolanty Zielińskiej-Kaźmierczak z Akademii Umiejętności "Kulinarne Przygody".

Tarta szpinakowa z łososiem

Składniki na ciasto drożdżowe:
• 250 g mąki tortowej typ 405 lub 450;
1/3 kostki drożdży;
3/4 szklanki ciepłej wody;
• 3 łyżki oleju;
• płaska łyżeczka soli i cukru.

Składniki na nadzienie:
• opakowanie szpinaku mrożonego (w sezonie użyj świeżego);
• masło;
• sól;
• pieprz;
• czosnek;
• gałka muszkatołowa;
• 4 jajka;
• 200 ml śmietanki 18%;
• 150 g tartego sera żółtego;
• łosoś wędzony lub pieczony (Ilośd 100-200 gram)

Sposób przygotowania:
Rozpuścić drożdże z wodą i cukrem. Zamieszać. Dodać olej, sól, mąkę i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie szpinak przesmażyć na maśle i dodać przyprawy (sól itd.). Masę śmietanową (jajka i śmietana) połączyć z serem i szpinakiem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy na ciasto.
Wlać nadzienie i równomiernie ułożyć kawałki łososia.
Piec w piekarniku przez ok. 40 minut w temperaturze 200°C.

Jolanta Zielińska–Kaźmierczak
Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody"


Zapraszamy "gosposie" do nadsyłania własnych przepisów na przepyszne potrawy i smaczne ciasta i desery. Na autorki i autorów najciekawszych przepisów czekają nagrody upominki. Na Państwa przepisy wraz ze zdjęciami dania czekamy pod naszą redakcyjną skrzynką e-mailową: redakcja@lazarz.pl.


R E K L A M A

Komentarze (0)

Aktualności
R E K L A M A
Niezapominajka
12

maj

Łazarz
Wybory osiedlowe - wybory do Rady Osiedla Św. Łazarz
w godz. 7:00-21:00

25

maj

Park Wilsona
Kiermasz "Zielony Poznań"

04

cze

do 07-06-2024
Międzynarodowe Targi Poznańskie
ITM - Innowacje, Technologie, Maszyny
Nauka dla gospodarki
"Modernlog" - Targi Logistyki Magazynowania i Transportu

09

cze

Polska * Poznań * Łazarz
Wybory do Parlamentu Europejskiego

13

cze

do 18-06-2024
Łazarz
34. Dni Łazarza
13-18.06.2024

[ wszystkie ]

Komentarze
Ogłoszenia
Newsy na Twoją skrzynkę!
Zapisz się na listę mailingową:
Twój e-mail: